Followers

Tuesday, February 19, 2013

Meraban punya ENTRY :)

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah.. hari ni hari ke dua sha kat cawangan Penggudangan. Kalau sebelum ni, selama 3 minggu kat Urusetia tak banyak sangat kerja, dan amik kau, bertimbun supervisor baru bagi kerja. Sha kena habiskan 6 fail pasal bayaran cukai setiap company yang berdaftar dengan kastam. Perghhhh !!! main puluh2 ribu yang diorang tak settle bayar dengan kastam.. Yelahkan, kebanyakannya syarikat yang besar2.. So, area pukul 10.30 pagi jugaklah settle merekodnye.. So far, supervisor okeh jer..Diberi layanan yang baik2 sangat.. Eheeemmmm .. bukan pengampu yeeeee... After sha settle kerja tu, macam biasa sha uat report sikit dalam buku log. Kang lupe .. Biasalah dah umo 24 tahun... erkkkk :P

Then, dah print, dah buat surat, dah submit ke bahagian kewangan, bermulalah persiapan 5S yang kononnya akan datang esok hari. Kebanyakan yang kerja kerajaan ada sistem ini.. Apakan daya, dah dekat area pukul 3 something, time tu syok-syok sha menampal sticker kat setiap file sambil dengar radio era... ade pengumuman bahawasanya pegawai 5S tak jadi datang esok.. Hahahaaaaaa.. Kelam kabut semua.. ^_______________^..For today, birthday Puan Ain. So ade makan-makan sikit kat pantry. Actually syok kat kastam ni, bile time makan, diorang invite semua pekerja. Means that, every cawanganlah. Diorang together2 tau.. Apa yang best diorang semua sporting. Jom, apply SPA 8, amik kastam. Hahahhaaaaaa...*merepek @__@..

 Okehlah.. Sha nak melepak sambil tengok TV jap... So, before tu, apa 5S tu ????? Hemmmmmm .. Meh sini sha nak bagitau :-

1. Apakah 5S?

    i) 5S ialah lima perkataan jepun iaitu Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, dan Shitsuke

       yang bermaksud Sisih, Susun, Sapu, Seragam, dan Sentiasa Amal.
    ii) 5S merupakan satu amalan budaya dalam masyarakat Jepun. Mula diperkenalkan
       di Singapura pada tahun 1986 dan telah diamalkan dengan jayanya disana. Amalan
       ini kemudiannya dipraktikkan di Malaysia, Thailand, Korea, China, India, Indonesia,
       Srilanka, Russia, Hungary, Poland, Bulgaria, Columbia, Uruguay, Brazil, Costa Rica dan Mexico.
  iii) Program 5S adalah amalan asas kearah peningkatan produktiviti dan kualiti yang berterusan


Selanjutnya DI SINI :)

Sha dengan anak buah ke-3 Muhammad Alif Asyraf Haikal bin Zainal ^^


p/s : Hari ni nak belanja buah hati makan donut.. Heheeeeee ^^

0 comments:

Post a Comment