Followers

Wednesday, June 16, 2010

LANCHANG

Wah!! akhirnya dapat juga jejak kaki dekat Kuala Gandah, Lanchang untuk tengok aksi gajah2 yang comel2 ini.hee:)) seronok tengok gelagat gajah ni..yelah haiwan paling besar kot

Menurut penjaga dekat sana paling tua umor gajah tu da dekat 76 tahun.yang paling muda 10 bulan.
so nak masuk xpayah bayar..ala orang putih said 'FREE' jerp.tapi sebelum tu kene daftarkan diri kat office dan dapatkan pelekat yang setiap pelekat tue ada warna dan aktiviti yang boleh buat.

actually setiap aktiviti ada kad pelekat yang terhad
merah = bergambar dan bagi makan sahaja
kuning = boleh tunggang
hijau = boleh mandi dengan gajah

so kalau nak pergi kene lah cepat2!!.yeah!!

contoh pelekat.:))









Aktiviti : Memberi makan pada gajah

Yang ni lah umur dia dah 76 tahun
Betina
Pelatih tu cakap makin banyak bintik2 ni makin tua
(ala macam manusia juga..kan ada bintik2 ini )


Ini Siput.Nama siput sebab dia kene tangkap dekat Sungai Siput..heee:)

Kesian sha tengok gajah ni.perasan tak kaki dia.Pelatih cakap gajah ni kena jerat kabel untuk babi tapi dia yang kene..:(

Belakang ini tempat mandi bersama gajah..
so sapa ada pelekat hijau boleh mandi..
debush!!!!
*make sure pandai berenang dan mana umur 12 tahun ke bawah kene ada penjaga walaupon dah ada safeguard.

Belakang ini aktiviti menunggang gajah.hah!!! .yang mana ada pelekat kuning tu bolehlah ambil peluang tunggang gajah :) macam seronok..sedih pulak tak naik..


Pak cik Topi merah tulah pelatih yang beri maklumat pada sha..
lupe nak tanya nama..
by the way terima kasih pak cik \(^_^)/

wah! Ini lah Tapis.Gajah paling muda.umur dia baru 10 bulan.Pelatih Tapis ini cakap dia kene tinggalkan oleh mama dia.so, pasukan Perhilitan pon ambil lah dia dan tempatkan dia kat sini.
See!! sha tengah berusaha bagi dia minum susu.nak tau susu apa???
SUSU DUMEX + makanan tambahan :)



On the way ke next destination..weeee!!!


DESTINASI KE-2 SHA DAN ABAH PERGI KE DEERLAND PARK..JUM!!! TENGOK APA YANG SHA BUAT KAT SANA:)

Terletak tak jauh dari tempat gajah tu.so masuk sini kene bayar.

DEWASA (12 tahun dan ke atas) = RM 6
KANAK-KANAK (12 dan ke bawah ) = RM 3

Permulaan bermula kita akan bejumpa dengan rusa dulu.dah nama deerland kan..heee:)
so dekat sini kita boleh bagi makan secara live.makanan dia kentang dan pucuk kelapa.itu yang sha nampaklah..






Haiwan tambahan macam
Nuri
Kera
Arnab
Tikus Belanda
Ayam Hutan
dan macam2 lagi


next kita akan berjumpa dengan ular sawa.nama dia JERSEY.umur baru 2 tahun
so sha, abah dan adik amik peluang bergambar dengannnya..
muka gerun but selamba jek..hee:))



next secara live kita dapat pelok,bergambar bagi makan dengan beruang ini.
Nama : Muda
Makanan : susu cair, madu pucuk daun petai
( apa yang pelatih tu bagi)

::psssssstt!! terkejut sebenarnya beruang ni minum air mineral yang sejuk2 baru kuar peti ais::



See!! beruang pon pandai pandang kamera..say cheese!!!!!!!!^^

tak salah sha owner tempat ni hah!! nampak tak picture belakang tu..
pakcik pakai topi.
dia memang seorang yang penyayang kepada semua haiwan..:))




so berakhirnya pengembaraan kami..next destination tak pasti lagi.hee:)syok!!!! thank you abah dan adik..:)


credited to: Pelatih Pusat Perhutanan dan Perhilitan Lanchang..:)

0 comments:

Post a Comment